Lisabon a Tejo

Lisabon

7.17

pohoří Serra do Aire poblíž Lisabonu

Na sever i západ od hlavního města Portugalska Lisabonu se rozprostírá stejnojmenný vinařský region Lisabon. Donedávna se tento region nazýval Estremadura. V regionu se produkuje velké množství vín, často prostřednictví kooperace vinařských podniků. Z lisabonské oblasti pochází široké spektrum vín. Vína z toho regionu mají na etiketách označení „Vinho regional de Lisboa“. Region je složen z 9 sub-regionů s označením DOC.

Region Lisabon lze popsat jako dlouhý a úzký pás vinic táhnoucích se podél pobřeží Atlantského oceánu. Větrné počasí, charakteristické pro přímořskou oblast, není překvapením, a proto je na pobřeží k vidění mnoho větrných mlýnů. Hrozny jsou zde takzvaně ve stresu vlivem místního větrného počasí a z tohoto důvodu je problematičtější jejich dozrávání. Nejlepší vinařské podniky jsou často situovány do oblasti Alenquer. Tato oblast je od východu chráněna pohořím Serra de Montejunto, a díky tomu je o něco teplejší, méně větrná a lépe zavlažována než zbývající oblasti v regionu. Hrozny zde lépe dozrávají a převážně červená vína lze pak nalézt v top kategoriích vín.

Oblast DOC Arruda je taktéž částečně chráněna pohořím a leží jižně pod oblastí Alenquer. V těchto dvou DOC oblastech spolu s oblastí Torres Verdas, která je o něco větrnější a chladnější, byla v roce 2002 zmírněna opatření týkající se hroznů a mohou zde být vysazovány, kromě národních odrůd, také odrůdy mezinárodní jako například Cabernet Sauvignon, Touriga Franca, Syrah, Sauvignon Blanc a Chardonnay.

Na jih od sub-regionu Arruda nad městem Lisabon leží malý sub-region Bucelas, proslulý produkcí vysoce kvalitních bílých vín. Region je částečně chráněn ze západu vrchovinou a z jihu je se táhne téměř k ústí řeky Tejo (Tagus). Vína z této oblasti jsou svěží, suchá s výraznou mineralitou a jsou vždy vyráběna minimálně ze 75% z odrůdy Arinto. Dalšími odrůdami, které se mísí s odrůdou Arinto jsou  Rabo de Ovelha a Sercial. V oblasti se vyrábí i kvalitní šumivá vína.

945483_462428670492457_1723125643_n

třešňový likér Ginja

Další vinařskou oblastí je DOC Óbidos. Tato oblast je větrná a chladnější než zbylé sub-regiony. Panují zde však ideální podmínky pro výrobu šumivých vín. DOC region Lourinhã je velmi ovlivňován větrem a chladem přicházejícím od Atlantského oceánu. Hrozny zde málokdy dosáhnou požadované zralosti. I proto se zde často vyrábí pouze pálenky. Město Óbidos proslulo čokoládovým festivalem pořádaným vždy na jaře v hradním areálu Óbidos. Tradiční je tu hlavně likér z třeští – Ginja. Město se proslavilo právě tímto likérem. V této oblasti velké množství firem specializujících na produkci tohoto likéru. Podle mého názoru nejlahodnější ginju vyrábí firma Licobidos.

Největší DOC podoblastí je Encostas de Aire. Sub-region leží na severu regionu Lisabon na západních svazích pohoří Candeiros a Aire. Jedná se o malebnou vápencovou oblast, kde jsou kromě vinohradů k vidění olivovníky a mnoho ovocných sadů. Vyrábí se zde plná červená vína a moderní bílá vína. Zajímavou vinicí je vinice Vale da Mata. Jedná se o odloučenou vinici firmy Herdade do Rocim, která byla částečně rekultivována a v současnosti na ní mladá vinařka vyrábí plná, nefiltrovaná červená vína pod stejnojmenným názvem.

vinha 4

vinice Vale da Mata

Velmi málo vín se v současnosti produkuje v regionech ColaresCarcavelos. Sub-regiony jsou situovány na pobřeží západně od města Lisabon. Carcavelos se může pyšnit pěknými městskými plážemi. Carcavelos je znám také díky produkci dezertních dolihovaných vín. V minulosti si zdejší vína oblíbila anglická armáda sira Wellingtona a vína byla velmi rozšířena a exportována do Anglie. Region Colares se může pyšnit krásnou pláží Guincho – oblíbená pláž surfařů. Na písečných dunách se pěstuje odrůda Ramisco, která dává vína s vyšším obsahem tříslovin a kyselinek. Lehce aromatická vína pak pochází z odrůdy Malvasia.

Mezi tradiční bílé odrůdy v regionu Lisabon patří Arinto, Fernão Pires, Malvasia, Seara-Nova a Vital mezi tradiční červené odrůdy pak patří Alicante Bouschet, Aragonez, Castelão, Tinta Miúda, Touriga Franca, Touriga Nacional a Trincadeira. Dnes jsou v tomto regionu také často vysazovány mezinárodní odrůdy.

Tejo

27915_472134029505233_250095057_nRegion se rozprostírá na obou březích stejnojmenné řeky Tejo (Tagus), která ústí do oceánu v hlavním městě Portugalska Lisabonu. Donedávna se tento region nazýval Ribatejo a vína nesla označení „Vinho regional Ribatejano“.

Klimatické podmínky jsou zde velmi různorodé. Mnoho vinic je vysázeno na rovinách podél břehů řeky Tejo. Půda je zde velmi úrodná, což má za následek i vyšší výskyt další vegetace, se kterou se musí pěstitelé vinné révy vypořádávat. Producenti zaměřující se na kvalitu situují své vinice do teplejší, sušší podoblasti na jižní břehy spodního toku řeky Tejo. Zdejší půda je známá pod názvem charneca (typ písčité půdy). Jílovitá půda zvaná Bairro je k vidění na druhém břehu řeky Tejo, na severu u hranic s regionem Lisabon a v předhůří Encostas de Aire.   DOC regulace v tomto regionu umožňují pěstování celkem širokého spektra odrůd od tradičních jako jsou Fernão Pires, Alicante Branco, Arinto, Tália, Trincadeira das Pratas a Vital, až po mezinárodní Chardonnay a Sauvignon Blanc. Z červených odrůd se zde pěstují Castelão a Trincadeira často se využívají i Aragonez, Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon a Merlot.

 

 

 

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.