Moscatel de Setúbal

250136_10150185856747455_3940894_n

vinice na poloostrově Setúbal

Dolihované (neboli fortifikované) víno a Portugalsko. Rovnice, na jejíž druhé straně nemusí být vždy pouze portské víno. Dalším možným výsledkem je dezertní víno Moscatel de Setúbal. Víno z poloostrova Setúbal, ležícího jižně od Lisabonu, se tradičně vyrábí z hroznů stejnojmenné odrůdy Moscatel de Setúbal. Vyšší řada těchto vín bývá vyráběna u z hroznů odrůdy Moscatel Roxo.

Moscatel bývá obecně sladší, s nižším obsahem alkoholu (17 až 20%) než víno portské. Sběr hroznů pro toto velmi aromatické víno probíhá v době jejich optimální zralosti, když je muškátové aroma na svém vrcholu. Za tímto účelem bývají v Setúbalu vinice vysazovány na severních svazích tak, aby se hrozny v průběhu zrání nepřehřívaly a postupně dozrály k co nejvyšší cukernatosti (často okolo 240 g.l-1  cukru).

Princip výroby vína Moscatel je podobný jako u portských vín. Kvašení je zastaveno 77%ním alkoholem typu Armagnac.

66482_10151161420697455_564952040_n

sklepení firmy José Mária da Fonseca

V Setúbalu však po fortifikaci nechávají rmut macerovat asi šest měsíců na slupkách. Po vylisování a školení čerpají Portugalci víno Moscatel do sudů, kde až do lahvování zraje. Zrání v některých případech probíhá i desítky let. Na rozdíl od jiných vín nejsou sudy s Moscatelem v průběhu zrání doplňován, a tak dochází k silné oxidaci vína, která se projevuje významnou změnou barvy a aroma.

Zajímavostí je, že způsob označení stáří vína Moscatel de Setúbal a portského vína je odlišný. Nese-li totiž lahev portského vína nápis např. „20 years“, značí to fakt, že průměrná doba zrání tohoto vína byla 20 let. Stejný nápis u vína Moscatel de Setúbal však říká, že víno v této lahvi je nejméně 20 let staré.

376639_10151006754957455_1644273522_n

Moscatel

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.