Portugalská vína

27915_472134029505233_250095057_nNení žádným tajemstvím, že Portugalsko dalo před více než 200 lety světu dvě unikátní dolihovaná vína – Madeiru a portské víno. Právě tato vína proslavila v minulosti portugalské vinařství. Ty časy, kdy se řeklo „portugalské víno“ a všem se vybavila pouze fortifikovaná vína, pomalu ustupují. Portugalsko dnes totiž produkuje excelentní vína sbírající četná ocenění v zahraničí. V současnosti Portugalci nabízí širokou škálu velmi kvalitních a odborníky vysoce ceněných vín. Díky druhové rozmanitosti se dá Portugalsko považovat za nevyčerpatelnou pokladnici unikátních vín.

Vinná réva v Portugalsku zabírá více než půl milionu akrů půdy. Pěstuje se zde přes 250 odrůd vinné révy, kdy většina portugalských odrůd má svůj původ na iberském poloostrově a často nese místní portugalské názvy. Daří se zde i menším množství některým světově proslulých odrůd, jako je například Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot nebo Chardonnay. Některé odrůdy mající původ na iberském poloostrově nesou různý název v různých oblastech. Příkladem je španělské Tempranillo. V Portugalsku v oblasti Alentejo se pěstuje pod názvem Tinta Roriz a v oblasti Douro pak pod názvem Aragonez.  Pokud budeme při nákupu vín požadovat vysokou hodnotu v kategorii cena versus kvalita, doporučuji vybírat vína z oblasti Alentejo. Pokud chcete do svého sklípku začlenit vína té nejvyšší kvality, pak doporučuji vybírat vína v regionu Douro. Zdejší vína se v současnosti řadí mezi světovou špičku.

Přesto všechno portugalská vína nejsou v našich končinách příliš známý pojem. V minulosti se sem tato vína téměř nedovážela, přestože se jedná o celosvětově velmi významnou vinařskou zemi. Portugalci se v současnosti se snaží prorazit jak na evropské, tak i na asijský trh. Například Čína je nyní velkým odběratelem portugalských vín. Velkými odběrateli portugalských vín jsou od nepaměti bývalé portugalské kolonie.

Co se samotné výroby vín týče, doménou Portugalců je výroba cuvée, tedy vín vyrobených ze směsi odrůd. Jednoodrůdová vína jsou v Portugalsku spíš raritou. Vína jsou díky kupáži plnější a komplexnější. Každá odrůda dodá vínu určitou vlastnost, a tím pádem máme možnost ochutnat krásná, vyvážená a velmi zajímavá vína.

1013041_10151754691026383_1512051177_n

vinice Touriga Nacional

Když se podíváme do jednotlivých portugalských vinařských oblastí, nalezneme velmi různorodá vína. Mezi nejznámější portugalskou vinařskou oblast patří bez pochyby údolí řeky Douro. Jedná se o domov portských vín, která v minulosti velmi proslavila portugalské vinařství. V současnosti se v Douru rozšiřuje produkce velmi kvalitních červených i bílých vín. Tradice jednotlivých vinařství sahají do dávné minulosti. Členitost terénu v regionu umožňuje výrobu velmi unikátních vín. Ani sousední vinařství díky velké členitosti nevyrobí stejná vína. Mezi tradiční odrůdy pěstované v Douru patří z červených vín: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cao. Tradiční bílé odrůdy jsou Malvasia Fina, Rabigato, Arinto, Roupeiro, Gouveio, Viosinho a Codega de Larinho.

Na severu Portugalska se rozprostírá další velká vinařská oblast Vinho Verde. Zde se produkují převážně bílá vína prodávaná pod názvem Vinho Verde – tzv. zelené víno. Tato vína jsou krásně ovocitá, lehká, svěží a často mírně perlivá (vlivem zbytkového CO2). Mezi nejčastěji pěstované odrůdy patří Alvarinho, Loureiro, Trajadura a Avesso.

538825_437926876246801_1984592044_n

vinice firmy Herdade do Rocim – Alentejo

Nejvíce se rozvíjející vinařskou oblastí je v tuto chvíli Alentejo. Probíhají zde rekonstrukce a modernizace jednotlivých vinařství, která se  více orientují i na cestovní ruch. Přesto stále trvají na dodržování tradic při výrobě vín. Pěstují se zde, kromě tradičních portugalských odrůd, i světově rozšířené odrůdy jako je Syrah, Cabernet Sauvignon, Tempranillo. Místní bílá vína jsou plná ale přesto s výraznou kyselinkou. Trendem je vyrábět svěží snadno pitelná vína. Dokonce zde nalezneme i vinařství, které se více specializuje na výrobu bílých vín, což v Portugalsku není vůbec běžné. Jedná se o vinařství Ribafreixo ležící mezi městy Cuba a Vidigueira. Červená vína jsou opět velmi plná, s vyšším obsahem alkoholu pohybujícím se na hranici 14%. Červená vína zde mají příznivé podmínky – velmi vysoký počet slunečních dní v roce, horká léta a mírné zimy.

Svůj rozmach zažívají i výrobci vín v okolí Lisabonu. Tato vína se často prodávají pod označením Lisboa Regional Wine. I zde narazíme na velmi kvalitní červená i bílá vína. Zdejší vinaři se snaží se svými víny prosadit na světových veletrzích, kde jsou někdy více zastoupeni než vinaři z Doura.

250136_10150185856757455_7586317_n

krajina v oblasti Setúbal

Asi hodinu cesty autem od Lisabonu se nachází další zajímavá vinařská oblast Setúbal. Zdejší oblast proslavila výroba dolihovaných vín prodávaných pod názvem Moscatel de Setúbal. Asi nejvíce je zde vidět rodinná firma José Mária da Fonseca. Její Moscatel patří mezi ty nejlepší na trhu. Jsou zde však i menší výrobci vín, kteří se specializují spíše na výrobu klasických vín. Často můžete narazit na velmi lahodná vína za více než příznivou cenu. Oblast Setúbal není tolik proslavená vinařstvím, a proto ceny místních vín nejsou příliš vysoké i přes jejich velmi dobrou kvalitu.

Vína se vyrábí i v dovolenkové oblasti Algarve. Jedná se ale většinou o vína méně intenzivní, často i stolního charakteru.

bannerVinhoMadeira_en

dolihované víno Madeira

Pokud se bavíme o portugalských vínech, nesmíme v žádném případě opomenout velmi slavné dolihované portugalské víno, Madeiru. Toto víno se produkuje pouze na stejnojmenném ostrově, který patří k Portugalsku. Víno se dolihovává vinným destilátem, jako je tomu u portských vín. Dále se zahřívá buď v pecích, nebo se umístí do sudů v půdních prostorách firem, aby se dosáhlo zahřátí. Zdejší vinaři velmi lpí na dodržování tradic při výrobě vína. Madeira je velmi tradicionalistická, což se projevuje i v místních vínech. Běžná červená a bílá vína nejsou na Madeiře tolik zastoupena, jako vína fortifikovaná.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.