Beira Interior

beira interior

Beira Interior

Této žulovité vrchovině při španělských hranicích náleží i jedny z nejvyšších portugalských hor. Klima je zde převážně kontinentální, což znamená horká a velmi suchá léta, a naopak dlouhé chladné zimy. V průběhu léta a podzimu velká horka zvyšují obsah alkoholu v dozrávajících hroznech. Dobře dozrálé hrozny spolu s vyváženým obsahem tříslovin zaručují produkci výborných vyvážených vín.

Zrání hroznů je snazší v jižním sub-regionu Cova da Beira, v oblasti proslulé převážně bílými víny. Plná vína s výraznějšími kyselinkami jsou vyráběna z odrůdy Fonte Cal. Z dalších bílých odrůd jsou oblíbené Arinto, Malvasia Fina, Rabo de Ovelha a Síria. Z červených odrůd se zde pěstují Bastardo, Marufo, Rufete, Tinta Roriz a Touriga Nacional. V regionu Beira Interior můžeme nalézt mnoho starých vinic s nižším výnosem. Počátky vinohradnictví jsou zde totiž datovány do doby římské. Stále jsou zde k vidění kamenné nádrže, které sloužily a dodnes slouží k výrobě vín.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.