Alentejo

alentejo

region Alentejo

Vinařský region Alentejo se rozkládá téměř na jedné třetině délky Portugalska. Vinice pak zabírají skoro dvě třetiny rozlohy Alenteja. Zdejší oblast lze bez nadsázky nazvat vůdcem vinařské revoluce v Portugalsku. V současnosti zde existují dva styly výroby vín. Jedním z nich je původní výroba vín při zachování původních postupů. Vína zrají před nalahvováním v hliněných nádobách. Na druhé straně stojí moderní vína při jejichž výrobě se využívají nejnovější technologické poznatky. Tato vína mají obrovský komerční úspěch.

Červená, dobře pitelná, plná vína s ovocným aroma jsou velmi oblíbené v Lisabonských kavárnách a restauracích. Vína z Alenteja lze nalézt i na vinných lístcích ve vzdálenějších oblastech Portugalska. Výborná vína zde nalezneme hlavně v kategorii červených vín. Produkce bílých vín je často velmi problematická vlivem vysokých teplot v regionu. I přes to zde nalezneme i velmi povedená bílá vína, která pocházejí z vhodně situovaných vinic a je jim věnována náležitá péče po sklizni i během zrání. Mezi takovou vinici patří například vinice Moinho do Branco. Zdejší vinice jsou chráněny pohoří Serra do Mendro. Hrozny jsou chráněny před přílišným horkem a víno z nich vyrobené je pak svěží s výraznější kyselinkou. Kouzlo této vinice objevila firma Ribafreixo.

RIBAFREIXO_FOTO29_Snapseed

vinice Moinho do Branco

Alentejo tvoří zvlněné pláně spolu s mírnými kopci. Vyšší hory jsou k vidění pouze na severozápadě u města Portalegre. Pohoří São Mamede se táhne podél španělských hranic. Zdejší klima je o něco chladnější a krajina je zde zelenější. Půda je v oblasti Alentejo velmi rozmanitá. K vidění je břidlicovitá, vápencovitá i jílovitá půda.  Zdejší krajina je typická velkým množstvím hradních areálů, které jistě stojí za vaši návštěvu. Mezi nejnavštěvovanější hradní areál patří Reguengos de Monsaraz. Odtud je při dobré viditělnosti vidět až na město Évora. Hlavní město regionu Alentejo. Zdejší vinaři se začínají orientovat i na cestovní ruch. Některá vinařství nabízí možnost uspořádání konferencí a školení v prostorách vinařství. Zároveň zde často mají i obchůdek kde je možné vína přímo zakoupit.

Region Alentejo se člení na 8 podoblastí. Na rozvoji Alenteja spolupracují vinařské organizace a přibližně 40 soukromých vinařů. Dle odborníků se jedná o investičně velmi zajímavou oblast, která má do budoucna obrovský potenciál, co se týká produkce velmi kvalitních vín.

393140_235782583222104_1231005269_n

tradiční krajina v Alenteju

Sub-region Portalegre leží na severovýchodě Alenteja. Vinice se rozprostírají na svazích předhůří São Mamede, kde jsou častější srážky a teplota v noci výrazně klesá. Komplexnost a svěžest získávají vína z hroznů, které se pěstují na velmi starých vinicích. Nejtypičtější sub-regiony nejvíce charakterizující Alentejo jsou Borba, Évora, Redondo a Reguengos. Zde se vyrábí příjemná, harmonická, snadno pitelná vína. Náročnější podmínky pro pěstování vinné révy jsou především v podoblastech Granja-Amareleja, Moura a Vidigueira, kde je méně úrodná vápencová půda a výrazně teplejší klima. Ukazuje se však, že schopní vinaři převážně v okolí města Vidigueira dokážou vyzdvihnout i tento region mezi jeden z nejlepších v Portugalsku.  Důkazem je například velmi zajímavé vinařství Herdade do Rocim.

 

nahledy_blog-Alentejo

Vlevo: hlavní město Alenteja Évora, vpravo: hradní areál Mosaraz

13214_265073606959668_823621527_n

Alentejo

Hlavní bílou odrůdou je zde Antão Vaz. Charakteristická je vyváženým obsahem kyselinek a aromatickými tóny tropického ovoce. Tato odrůda je vhodná také pro zrání v sudech. Dalšími oblíbenými odrůdami jsou zde Arinto, Roupeiro, Diagalves, Manteúdo, Perrum a Rabo de Ovelha. Odrůda Rabo de Ovelho je velmi specifická svým aroma. V překladu název odrůdy znamená ovčí ocas. Po otevření lahve, do které byla tato odrůda přidána, toto aroma jistě snadno rozeznáte. Lahev je třeba nechat chvíli otevřenou před servírováním a vůně vína se velmi změní. V Alenteju je ale nejvíc rozšířenou odrůdou Aragonez (Tempranillo), když základ vín často tvoří původem francouzská odrůda Alicante Bouschet. Alfrocheiro, Castelão a Trincadeira se často mísí s odrůdami Moreto, Tinta Caiada, Tinta Grossa. U moderních vín z Alenteja jsou zastoupeny odrůdy jako například Syrah a Cabernet Sauvignon.

Region Alentejo se nyní stává významným regionem pro pěstování olivovníků. Vyrábějí se zde jedny z nejkvalitnějších olivových olejů v Portugalsku. Mezi nejvíce zastoupené odrůdy patří Galega, Cordovil a Cobrancosa. Mezi významné producenty olivových olejů patří firma De Prado (tradice od roku 1831, sídlí poblíž města Beja), Esporao, Ribafreixo (oleje prodává pod značkou SOL Portugal). Dnes už i většina zdejších vinařství vyrábí velmi kvalitní olivové oleje převážně jako doplněk k výrobě vín.

23299417

olivové olej De Prado

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.