Manuel Gomes Mota, Maritávora

Manuel Gomes Mota

Manuel Gomes Mota

Manuel je majitelem firmy Maritávora, jejíž historie sahá do roku 1870. Tehdy založil firmu José Manuel Junqueiro Junior. Současný majitel Manuel dodnes nosí na svých klíčích od domu, veliký klíč patřící původním dveřím do vinařství, které ještě stále slouží. Firma Maritávora v současnosti vyrábí jak tichá vína, tak proslavená portská vína. V kamenných nádržích, vyrobených z kamenů místního hradu, dodnes šlapou hrozny pro výrobu červených vín. Zajímavostí je také přes 100 let stará bílá vinice, rozprostírající se na kopcích nad vinařstvím. Manuel nám nadšeně odpovídal na naše dotazy a na závěr pochválil můj zájem o Portugalsko.

Firma Maritávora má dlouholetou rodinnou tradici sahající do roku 1870. Produkujete jak bílá a červená vína, tak portská vína. Jak vznikl název vaší firmy? Váže se k tomu nějaký příběh? Zároveň máte zajímavé logo, má ten tvar nějaký význam?

Jméno Maritávora je jméno naší vinice – Quinta de Maritávora. Když vinařství v roce 1870 můj pra pradědeček zakoupil, již se tak jmenovalo. Jméno pravděpodobně vzniklo z ženského jména Mária Távora (Távora byla velmi vážená a noblesní rodina). Naše logo bylo inspirováno tradičními smaltovými plaketami, kterými se označovaly velké sudy s portským vínem zvané „Toneis“. Tento konkrétní tvar má pro naši rodinu jedinečný význam.

typické logo firmy Maritávora

typické logo firmy Maritávora

Při návštěvě vašeho vinařství jste nám ukazoval kamenné nádrže zvané „lagares“ vyrobené z kamenů místního hradu. Vy sám se také účastníte šlapání hroznů? Je to velmi těžká práce, že je to tak? Je hodně firem, které tento způsob zpracování stále využívají?

Ano stále šlapeme hrozny v kamenných nádržích lagares. Šlapeme ale až hrozny, které jsou mechanicky rozdrcené. Funkce šlapání hroznů má vliv na větší extrakci fenolů ze slupek hroznů. Lépe se také jednotlivé vrstvy promísí. Je to těžká práce ale ne zase tak. Pár firem stále využívá šlapání hroznů pro výrobu červených vín nejvyšší kvality a pro výrobu ročníkových portských. Tato metoda umožní plnou extrakci hroznů.

Co si myslíte o současných velkých investicích v oblasti Alentejo? Myslíte si, že jsou prospěšné pro kvalitu vín z regionu?

Raději bych toto téma nekomentoval.

Vlastníte přes 100 let starou bílou vinici. Je to náročné obhospodařovat takto starou vinici? Jaké jsou výhody a naopak nevýhody této staré vinice?

Je to velmi speciální vinice kvůli svému věku. Nyní je tato vinice certifikována jako organická, máme tedy o hodně méně možností jak chránit vinici před externími vlivy. Výnosy z této vinice jsou velmi malé. Minulý měsíc postihla tuto vinici námraza a ztratili jsme tak 70% z příští sklizně. Výhoda je ve vynikající kvalitě hroznů, která je způsobena hlubokým zakořeněním vinné révy v půdě. To dává hroznům unikátní charakter. Vína jsou pak velmi komplexní s výraznou mineralitou.

Máte také produkci portských vín. Jaké je nejstarší portské víno ve vašem sklepě? Máte nějaké další speciální archivní víno ve sklepech?

Máme stále pár lahví z roku 1884, 1904 a 1912. Na prodej máme nejstarší portské víno Colheitu z roku 1951.

prémiová portská vína

prémiová portská vína

Co je více náročné produkce tichých vín nebo portských vín a proč?

Oba druhy vín vyžadují léta zkušeností a schopností. Nedá se jednoduše říct, které víno je těžší vyrobit.

Kolik zaměstnanců má vaše vinařství běžně a kolik během sklizně?

Máme tři stále zaměstnance, kteří se starají o vinice i o vinařství. Jeden je zemědělským inženýrem a zbývající dva jsou specializovaní pracovníci. Naším hlavním winemakerem je Jorge Serôdio Borges, není u nás ale zaměstnaný na plný úvazek. Během sklizně u nás pracuje v průměru 10 lidí.12.6 (2)

Pokaždé když na ochutnávkách prezentujeme vaše vína, dáváme zákazníkům hádanku. K čemu slouží budova za vaším vinařstvím. Myslíme ten holubník. A když hádanku uhodnou, pokaždé se zeptají, proč máte v Douru holubníky. Můžete jim to vysvětlit?

Ano máme za vinařstvím holubník, portugalsky se nazývá holubník „pombal“. Holubi zde mají své hnízdo a mají zde i svůj nepořádek. Jejich trus slouží jako hnojivo, které je bohaté na fosfor.

holubník

holubník za budovou vinařství

Bydlíte v Lisabonu, které místo zde máte nejraději a proč?

Všechna místo podél řeky (Expo – Oriente, Belém, Doky), mám totiž silnou vazbu na moře. Kromě míst u řeky mám také rád tradiční místa jako jsou Graça, Bica a Alfama (pozn. nejstarší část Lisabonu, která nebyla zničena zemětřesením). Tato místa jsou jako malé vesničky uprostřed velkého města.

Jaké je vaše nejoblíbenější portugalské jídlo? A jaké vaše víno si k němu rád otevřete?

Moje neoblíbenější jídlo je sušená treska (Bacalhau). Mám přes 100 receptů na pokrmy z tresky. Dále mám rád pokrm Cozido á portuguesa (pozn. tradiční směs masa a zeleniny). Myslím si, že Maritávora Red Reserva se hodí k oběma pokrmům. K některým lehčím pokrmům z tresky by se hodila naše bílá Reserva.

Lisabon - čtvrť Alfama

Lisabon – čtvrť Alfama

Označeno v Rozhovor s vinaři
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.