Catarina Viera, Herdade do Rocim

CATARINA_SALA_DAS_BARRICAS_1503_2013Vinařka a koordinátorka projektu Herdade do Rocim má spoustu důvodů být pyšná na své vinařství, které je považované za jedno z nejhezčích v Alenteju. Svěží a minerální vína se chlubí vysokou kvalitou, o které svědčí i řada získaných ocenění. Vše začalo tak, že Catarina svěřila svému otci přání vlastnit vinici v Alenteju. José Ribeiro Viera, jako zkušený podnikatel, vypracoval svérázný projekt nového vinařství. Catarina se do projektu od počátku velmi zamilovala. Od té doby se podílí na všech pracích ve vinařství, od pěstování vinné révy, přes výrobu až po samotný obchod. Její otec zakoupil pozemky pro nové vinařství v roce 2000 a to se nyní rozkládá na 120 ha půdy. Z toho 70 ha tvoří samotné vinice. První vína zde byla vyrobena v roce 2007.

Catarina je absolventkou zemědělské univerzity v Lisabonu (Instituto Superior de Agronomia). Část svých studií absolvovala také v italské Bologni. Postgraduální studium dokončila na univerzitě v Portu. V jejím týmu nyní pracuje winemaker António Ventura, jako konzultant zde působí profesor Rogério de Castro (významný profesor zabývající vinařstvím) a jeho asistent profesor na Instituto Superior de Agronomia, Amândio Cruz.

Vinařství Herdade do Rocim produkuje vína pod značkami Mariana, RocimOlho de Mocho. Další Catarinin projekt se nachází v oblasti Leiria, kde vinařka vlastní vinici Vale da Mata. Catarina se zde pustila do obnovy vinice, na které její otec vyrobil své první víno. Nyní zde produkuje pouze dvě vína – Vale da Mata a Vale da Mata Reserva.

My jsme vyzpovídali mladou vinařku přímo v jejím vinařství v Alenteju. Byla velmi příjemná a ochotně odpovídala na naše otázky.

Kdy jste se rozhodla, že se budete věnovat vinařství? Přeci jenom to není úplně typická práce pro ženu. Myslíte, že to byl váš osud, stát se vinařkou nebo jste chtěla být někým jiným, když jste byla malá?

Vždycky jsem chtěla mít práci, která je spojením s přírodou. Možná z důvodu, že jsem si byla velmi blízká s mými prarodiči, kteří pracovali v zemědělství, konkrétně ve vinařství. Možná to opravdu byl můj osud stát se vinařkou. Je ale vždy komplikované zhodnotit, jaké tenkrát byly možnosti a důvody pro výběr kariéry. Můj dědeček z matčiny strany byl vinařem a zároveň i obchodníkem s vínem v oblasti Cortes. Můj děda z otcovy strany také pracoval v zemědělství, vlastnit několik vinic ve stejném regionu. Takže já jsem se rozhodla dělat práci, která byla inspirována právě prací mých obou dědečků.ADEGA2

V Aletenju dochází k velkému rozvoji vinařství a míří sem spousta investorů. Je to tak? Vína z Alenteja jsou tak stále více a více známá. Co si myslíte, že dělá vína stále více známá? A co vy máte na Alenteju nejraději?

Alentejo je velmi unikátní region. Jedná se o největší vinařský region v Portugalsku, který se dělí na několik dalších subregionů. Je to takový nový svět uvnitř starého světa. Technologicky vyspělá vinařství a vinaři respektující místní terroir a tradice kombinované s vědeckým přístupem k produkci mohou mít do budoucna klíčový vliv na úspěch vín z regionu Alentejo.10512_442478572458298_1752040225_n

Vaše vinařství bylo teprve nedávno dobudováno. Změnil se styl vín, která se ve v novém vinařství produkují, nebo kladete důraz na dlouholeté tradice?

Herdade do Rocim leží v jižním Alenteju, poblíž města Vidigueira. Věřím, že tento region disponuje vynikajícími podmínkami pro produkci světově uznávaných vín. Se znalostmi a přírodními zdroji, které máme k dispozici a s přihlédnutím k místním podmínkám produkujeme nyní svěží a minerální bílá vína. Na druhé straně produkujeme elegantní a komplexní červená vína. Doufám, že Herdade do Rocim nejen moderní architekturou, ale i produkcí zajímavých vín, bude tvořit v budoucnu obraz moderního a profesionální vinařského regionu Alentejo.

rocim184_47rs-rocim02-200511

 

Které víno z vaší produkce máte nejraději a proč?

Těžká otázka… Na tuto otázku nemohu odpovědět, jelikož je pro mě těžké srovnávat vína, která vyrábím. Na druhou stranu se přiznám, že vkládám více úsilí do produkce bílých vín, protože jednotlivé detaily vyžadují větší pozornost, aby produkce byla excelentní.

Jaký je váš největší úspěch v kariéře?

Za svůj největší úspěch považuji, že vyrábím vína, která se stále více a více prodávají. Myslím, že to je asi největší úspěch, jakého mohu dosáhnout, jelikož je to uznání mé práce.

Jakou práci máte během roku na vinici a ve vinařství nejraději?

Na vinici mám nejraději zimu a prořezávání, protože tak můžete kontrolovat produkci a kvalitu hroznů. Také mám ráda jarní období, kdy můžeme svými zásahy ovlivnit kvalitu budoucí produkce. Ve vinařství pak samozřejmě miluji výrobu vín.

Kolik lidí pracuje u vás ve vinařství během sklizně?

Průměrně 30 – 40 lidí.526987_439261806113308_1285656308_n

Které tři země jsou v současnosti největšími odběrateli vašich vín?

V roce 2012 to byly Angola, Čína a Brazílie.

Vlastníte vinici Vale da Mata v pohoří Serra do Aire. Proč jste se rozhodla produkovat vína na této vinici? Co je na ní speciálního?

Vinice Vale da Mata pro mě má velký citový a rodinný význam. Jelikož z města Leiria, které leží poblíž, pochází celá moje rodina. Můj otec se vždy více zajímal o krajinu a zemědělství. Moje matka pak o obchod s vínem. Tento projekt je pro mě vzdáním úcty mé rodině, která mě inspirovala a přivedla mě k zaměstnání, které miluji. Vína z této vinice byla již v minulosti velmi úspěšná. Tímto projektem chceme obnovit tradiční produkci vín, která dříve vítězila v soutěžích v okolních vesnicích.vinha 4

Jak vymýšlíte názvy vašich vín? Vím, že název vína Mariana byl inspirován příběhem jeptišky, která dlouhá léta čekala na svého milého. Je to ale smutný příběh, protože se ho nedočkala. Ale co ostatní názvy vín? Také mají nějaký svůj příběh?

Herdade do Rocim je jméno vinařství. Víno Olho de Mocho má také svůj příběh. Název vína znamená: Oko sovy“. Oko sovy je název rostliny, která samovolně roste na našich vinicích. Jedná se o žlutou květinu s černým středem, připomínajícím oko sovy. Jedno dne jsem narazila na muže, jak říkal: „vinice je plná Olho de Mocho“ a tak jsem se rozhodla pojmenovat jednu řadu vín z našeho vinařství právě Olho de Mocho.

Označeno v Rozhovor s vinaři
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.