Vinařství Alves de Sousa a vinice Vale da Raposa

2.13

Tiago a Domingos Alves de Sousa

Vinařství Alves de Sousa v minulosti pouze pěstovalo hrozny pro velké firmy vyrábějící portská vína. Současný majitel firmy Domingos Alves de Sousa se rozhodl jít svojí vlastní cestou a vyrábět vlastní produktové značky vín. Hlavním vinaře ve firmě je syn Dominga, Tiago Alves de Sousa. Dnes je tato firma považována za průkopníky tichých (klasických) vín v Douru. Vinařství produkuje vína s nejvyšším oznčením kvality D.O.C.. Domingovi a Tiagovi zde místní přezdívají Douro Boys neboli „kluci z Doura“ . Vinařství v současnosti obhospodařuje 110 ha vinic rozkládajících se na pěti quintas (5 typů různých vinic, s různou nadmořskou výškou). V tomto článku se zaměříme na vinici Vale da Raposa a na sklizeň v roce 2013.

2.14

Vinice Vale da Raposa byla první vinicí, na které firma Alves de Sousa zahájila v roce 1992 vlastní produkci tzv. Dourských červených vín. Červená vína z této vinice si hned po uvedení na trh získala fanoušky v podobě milovníků vín a novinářů, a to i  přes to, že se jednalo o úplně neznámá vína. Chcete znát příklad? Po vstupu na trh se červené víno Vale da Raposa dostalo na prestižní list 30 nejprodávanějších vín v Anglii vybraných podle Oze Clarka. A to byl pouze začátek. Velké úspěchy slavilo i víno Vale da Raposa Grande Escolha. Zajímavostí je odrůdové víno Touriga Nacional. To zvítězilo na degustační soutěži odrůdových vín jak v Brazílii, tak v Portugalsku. Vinařství Alves de Sousa dnes produkuje celou řadu vín Vale da Raposa. Ochutnat můžete výborné bílé víno, intenzivní rosé nebo některou ze čtyř červených „Rapos“. Vína Vale da Raposa mají jednoduchou a snadno zapamatovatelnou etiketou ve tvaru ramena vinné révy. Název vinice v překladu znamená Liščí údolí.

Sklizeň 2013

Jaro a léto bylo v údolí Doura srážkově nadprůměrné. Vytvořila se tak dostatečná zásoba vody v půdě pro následující období růstu. Na konci tohoto období bylo ale vše jinak. Srážek bylo málo a vinná réva trpěla nedostatkem vláhy. V létě navíc následovaly velké skoro až rekordní teplotní výkyvy. To způsobilo nemalé rozdíly v dozrávání jednotlivých odrůd, kdy rychlost zrání hroznů je ovlivněna odrůdou, nadmořskou výškou a orientací vinohradu. Dozrávání některých odrůd ještě zkomplikoval déšť na konci září. Bylo velmi náročné a rozhodující určit správný okamžik sklizně. Ten dal vzniknout vínům s příjemnou svěžestí a elegancí. Hrozny z této sklizně byly krásně aromatické, s dobrou strukturou a velmi dobrým potenciálem pro zrání.

nahledy_blog

Majitel vinařství Domingos Alves de Sousa se svým synem Tiagem

 

 

Označeno v Nezařazené
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.