Vinho Verde

2.4

hrozny v regionu Vinho Verde

Region Vinho Verde je největší deklarovanou oblastí DOC (Denominação de Origem Controlada). Své vinice zde obhospodařuje 21 000 vinařů a jejich vinice se rozkládají na 50 000 akrech půdy. Místní vinaři vyprodukují ročně 80 milionů litrů vína. Deklarovanou vinařskou oblastí se region stal už v roce 1908. Označení místa původu DOC získal v roce 1949. To znamená, že vína vyráběná pod názvem Vinho Verde nesmí pocházet z jiných oblastí, pouze z regionu DOC Vinho Verde.  Jedná se o chladnější, často deštivou a stále zelenou oblast na severozápadě Portugalska. Réva se zde pěstuje ve velmi úrodné žulovité půdě podél řek pramenících v horách. Vinho Verde se skládá z devíti subregionů, pojmenovaných podle místních řek či měst: Monção, Melgaço, Lima, Basto, Cávado, Ave, Amarante, Baião, Sousa a Paiva.

Severní hranici regionu Vinho Verde tvoří řeka Minho, která je též přirozenou hranicí se Španělskem. Deštivé a chladnější počasí je příčinou horších podmínek pro dozrávání hroznů. Těmto podmínkám se zdejší vinaři přizpůsobili systémem navazování révy na pergoly po krajích polí. Uprostřed zůstává místo na pěstování jiných plodin. Tuto metodu na severu používají především menší vinařské firmy. Ty větší navazují révu na dráty, aby hrozny měly co největší množství slunečního svitu a lépe dozrávaly.

2.2

region Vinho Verde

Název regionu a vyráběného vína je shodný a znamená zelené (mladé) víno. Shoda však nepanuje na jeho vzniku. Jedni tvrdí, že název vznikl díky charakteristikám vína – množství kyselinek, svěžest a špatně dozrávající hrozny podobající se zelenému ovoci. Další však tvrdí, že název je odvozen od charakteru regionu – stále zelená krajina a to i během zimního období.

Víno typu Vinho Verde se vyznačuje vysokým obsahem kyselinek. Aroma vína závisí na použité odrůdě – květinové aroma má odrůda Loureiro, Trajadura má výraznou ocelovou kyselinku, minerální je odrůda Arinto, krémová a minerální je pak odrůda Avesso, jemná, minerální a jemně aromatická je odrůda Alvarinho. Jednou z dalších odrůd je například Azal Branco. Ta má ale problémy s dozráváním hroznů, a tím také ztrácí na své popularitě. Pokud se pěstuje, pak se často mísí s aromatičtějšími odrůdami. Většina bílých vín Vinho Verde má velmi světlou barvu a je typická mírným perlením. Nejlepší hrozny asi nejpopulárnější odrůdy Alvarinho jsou pěstovány mezi městy Melgaço a Monção podél řeky Minho. Klima je zde teplejší, sušší a vliv Atlantského oceánu je eliminován horami. Vína jsou pak plnější a komplexnější.

vinho verde 2

krajina regionu Vinho Verde

Od 17. století se Vinho Verde začalo exportovat do Anglie. Jednalo se o první víno, které se exportovalo z regionu Monção. Exportním místem se stalo město Viana do Castelo. Region DOC Vinho Verde má od roku 1999 povolení vyrábět i šumivá vína, která mají slibné předpoklady pro úspěch na trhu. V regionu se produkuje i červené Vinho Verde, které není ve světě příliš známé. Jedná se o víno s nižším obsahem alkoholu, vyšším obsahem tříslovin a je často vyráběno z pozdně dozrávající, svěží odrůdy Vinhão.

10099_284364781697217_1115623467_n

Viana do Castelo – exportní místo pro vína Vinho Verde

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.