Madeira

madeira_cnt_24nov09_iStock_

Madeira pohled na pobřeží

Madeira proslula v oblasti vinařství především produkcí stejnojmenného dolihovaného vína, které má více než dvousetletou tradici. Madeira leží v Atlantském oceánu ve stejné zeměpisné šířce jako Casablanca v Maroku. Ostrované si tak v průběhu celého roku mohou užívat mírné klima. Na místní klimatické podmínky  má velký vliv Atlantský oceán. Madeira je velmi hornatý ostrov se spoustou údolí a strmých svahů. Vinná réva se zde pěstuje na terasovitých vinicích ve velmi úrodné půdě sopečného původu, která je bohatá na živiny organického původu. Vinná réva je často navazována na pergoly. Výnosy zdejších vinici jsou díky výborným podmínkám poměrně vysoké. Poznávacím znamením hroznů z Madeiry je vyšší obsah kyselinek.

Ušlechtilými odrůdami jsou Sercial, Verdelho, Boal, Malvasia. 80% vinic je však osázeno odrůdou Tinta Negra, která je nedílnou součástí místních dolihovaných vín, která Madeiru proslavila. Tato vína se vyrábí ve čtyřech variantách – suchá, polosuchá, poloslaná a sladká.

seixal

pohled z vinic na městečko Seixal

madeira vineyards

vinice na Madeiře

Tradice madeirských vín začala dovozem těchto vín do Ameriky. Vína byla převážena v sudech a v oblastech rovníku na ně působila vysoká teplota. Místo aby teplota víno znehodnotila, dodala mu naopak neobyčejně vysokou kvalitu a trvanlivost. Po objevení kvality vín z Madeiry se sudy s ním záměrně převážely přes rovníkové oblasti. Tato vína byla původně nazývána „Torna de Viagens“ – víno okružní plavby. Trvalo dlouho, než výrobci pochopili princip vlivu vysoké teploty na víno.

Se změnou technologie výroby přišli vinaři až během napoleonských válek, kdy začal být transport vín v ohrožení. Víno se tak začalo zahřívat ve speciálních pecích. Tento postup vynalezl obchodník Pantaleo Fernandes. Sudy s vínem se také ukládaly do podkroví vinařství, kde byla zajištěna vysoká teplota. Dnes se víno „peče“ v nádržích se speciálním ohřevem při 45°C.

Madeirské víno bylo oblíbené především u anglické šlechty, o čemž svědčí historické záznamy. Například vévoda z Clarence byl odsouzen k trestu smrti za pokus o vraždu svého bratra Edvarda IV a jako způsob smrti si vybral utonutí v sudu madeirského vína.

Leacock-Sercial-1870

vína z odrůdy Sercial

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.