Douro

4.3

příjezd do regionu Douro

Vinařský region Douro je po odedávna proslulý výrobou tzv. fortifikovaných (dolihovaných) portských vín. Současné Douro však začíná být zajímavé nejen produkcí světoznámých portských vín, ale také produkcí velmi kvalitních červených, růžových i bílých vín. Je velká škoda, že místní špičková vína stále stojí trochu v pozadí za portskými víny.  Co se týká produkce vína, jedná se o nejznámější a stále nejzajímavější vinařskou oblast Portugalska. Ohromující je členitost zdejšího terénu. Terasovité vinice, všude kam se podíváte, zaručují jedinečnost a vysokou kvalitu zdejších vín. Každá vinice je vlivem členitosti zdejšího terénu jedinečná a díky tomu i sousední vinařství produkují rozdílná vína. Zdejší obhospodařování vinic je extrémně nákladné a výnosy z jednotlivých vinic nejsou vysoké. Proto se místní výrobci specializují převážně na výrobu prémiových vín té nejvyšší kvality.

terroir_2

břidlicovitá půda v regionu Douro

Douro je certifikovanou oblastí DOC (Denominação de Origem Controlada), to značí nejvyšší možnou kvalitu produkovaných hroznů a vín. První záznamy o produkci portských vín pocházejí z roku 1675. V roce 1703 byla podepsána dohoda mezi Anglií a Portugalskem o podmínkách dovozu portských vín do Anglie. Na portská vína nebyla uvalena žádná daň. Anglie dovážela nejčastěji vína francouzská. Když se však Anglie dostala do války s Francií, import francouzských vín se stal velmi problematický. Tento zlom způsobil velký rozkvět výroby portských vín. Anglie začala vína dovážet převážně z Portugalska a obchod s portským začal vzkvétat. V roce 1756 se stalo Douro třetím nejstarším chráněným vinařským regionem (1716 region Chianti v Itálii, a 1730 region Tokaji v Maďarsku). Vliv Anglie na rozkvět portských vín je vidět i v názvech některých společností – Sandeman, Taylor´s, Osborne. V britské armádě se portským vínem dodnes připíjí královně při oficiálních příležitostech.

V roce 2001 se vinařský region Douro dostal na seznam chráněných oblastí UNESCO.

mapa Douro

mapa regionu Douro

Region Douro se člení na tři sub-regiony:

1)      Baixo Corgo – chladnější sub-region s větším množstvím srážek, 14 000 ha vinic, zde byla vinná réva pěstována nejdříve, přesto zdejší vína dosahují nižší kvality než vína ze zbývajících dvou sub-regionů. V regionu se převážně vyrábí stolní vína.

2)      Alto Corgo – sub-region zahrnuje města Pinhão, São João da Pesqueira a Tua, které jsou spjaty s produkcí těch nejlepších portských vín, dnes je však region proslulý i produkcí velmi kvalitních nedolihovávaných vín.

3)      Douro Superior – je nejteplejším a nejsušším sub-regionem v Douru, typické jsou zde velmi chladné zimy a naopak velmi horká léta. Zdejší vinice mají nižší výnosy z jednotlivých keřů vinné révy. Vína jsou ale hutnější, koncentrovanější a plnější. Odborníci se shodují, že oblast do budoucna představuje velký potenciál pro rozvoj portugalského vinařství.

Zajímavostí nejen Doura ale i celého Portugalska je velké množství odrůd révy vinné. Na modernějších vinicích jsou odrůdy pěstovány odděleně. V minulosti se však upřednostňovalo vysazení více odrůd v rámci jedné vinice. Mezi deklarovanými pěti nejlepšími odrůdami pro výrobu portských vín jsou Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca a Tinto Cão. Etiketa na obrázku deklaruje fakt, že víno pochází z oblasti Douro a jedná se o víno nejvyšší možné kvality v Portugalsku.

9.9

vinice firmy Alves de Sousa – Quinta das Caldas

I když Douro vstoupilo do historie vinařství výrobou portských vín, dnes je v něm moderním trendem vyrábět kvalitní tichá vína, převážně deklarovaná jako vína nejvyšší kvality – s označením DOC. Produkci tichých vín zahájil v Douru enolog společnosti Ferreira, vyrábějící portská vína, Fernando Nicolau de Almeida. Během druhé světové války se inspiroval výrobou kvalitních francouzských vín v oblasti Bordeaux. A zahájil v Douru produkci vysoce kvalitních tichých vín (pozn. tiché víno = běžná vína, která nejsou folihovávana vinným destilátem, v České republice jsou téměř všechna vína označována jako tichá) . Prvním vínem tohoto typu bylo víno Barca Velha. Tento trend v Douru pokračuje dodnes. Za jeho pokračovatel lze označit například majitele firmy Alves de SousaDomingos Alves de Sousa. Jeho firma dříve pěstovala hrozny pro velké firmy vyrábějící portská vína. V roce 1991 se rozhodl pro změnu strategie společnosti a zahájil produkci tichých vín vysoké kvality.  Firma dnes vlastní pět vinic. Zajímavou vinicí je vinice Abandonado. V překladu název znamená opuštěný. Zeptala jsem se mladého vinaře Tiaga Alves De Sousy v čem je tato vinice unikátní. Tiago: „Na této vinici panují velmi drsné podmínky. Pokoušeli jsme se vinici rekultivovat ale neúspěšně. Jsou zde schopné přežít pouze původní odrůdy vinné révy. Proto jsme se rozhodli ponechat vinici v původním stavu. Na vinice se pěstuje dohromady velké množství odrůd, které se na podzim sklidí na jednou a vyrobí se víno Abandonado. Jedná se o tradiční způsob výroby vín v Douru. Dnes je tento způsob ojedinělý a pro je vinice tolik specifická„.

4.5 (2)

vinice Patamares a Vinha ao Alto

Kromě zajímavých odrůd révy vinné je v Douru k vidění i zajímavý způsob vytváření vinic. Zdejší vinice jsou terasovitého typu. Při vytváření nových vinic je využíván dynamit k rozbití tvrdé břidlice. K vidění jsou vinice dvojího typu: typ patamares a typ vinha ao alto. Vinice Patamares je terasovitá vinice, tento typ vinice je v Douro nejvíce zastoupen. Používá se ve velmi strmém terénu. Druhý typ vinic – Vinha ao Alto se používá pro mírnější terén. Vinice jsou vysázeny po spádnici. Další zajímavostí je, že zde velmi často narazíte na velmi staré vinice. Takové vinice poznáte na první pohled tím, že na mnoha místech na vinici chybí keře vinné révy. Často zde narazíte na přes 100 let starou vinnou révu. Takto starou bílou vinicí disponuje například firma Maritávora.

Poté co načerpáte místní klid a krásy zdejší přírody můžete se vydat do přístavního města Porto. Přes toto město v minulosti probíhal veškerý export portských vín a zároveň ve zdejších sklepeních musely zrát sudy s portskými víny. Dnes zde ve sklepeních velkých firem můžete ochutnat tento ušlechtilý nápoj.

12.6

přístavní město Porto – lodě Barcos Rabelos

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.