Čím se liší portugalská vína od zbytku světa?

QG 2ºplano

vinice Quinta da Gaivosa – Douro

Portugalská vína byla a pro mnohé evropské státy stále ještě jsou velkou neznámou. Portugalci vyváželi svá vína do bývalých portugalských kolonií a dále pak do Anglie, Francie a Brazílie. Velkou část produkce ale byli schopni prodat přímo v Portugalsku. S příchodem krize se situace částečně změnila a portugalští vinaři byli nuceni vyhledávat potencionální trhy pro svá vína. V dnešní době tak můžete už i u nás zakoupit velmi kvalitní portugalská vína za přijatelné ceny. A čím se tedy liší portugalské víno od zbytku světa?

Základní odlišnosti a zajímavosti lze rozdělit do šesti hlavních kategorií:

1)      Velké množství místních odrůd

Hlavním znakem portugalského vinařství je velké množství pěstovaných odrůd. Často se jedná o místní odrůdy, které nenaleznete nikde jinde. Portugalsko je tak možná zemí s největším počtem pěstovaných odrůd. Ve skutečnosti nikdo neví, kolik odrůd vinné révy se dnes v Portugalsku pěstuje. Traduje se, že se zde pěstuje kolem 300 odrůd, ale mnoho z nich nebylo zatím identifikováno. Identifikaci totiž komplikuje fakt, že některé odrůdy mají různé místní názvy, což vyžaduje delší čas pro identifikaci.

2)      Na jedné vinici jsou pěstovány různé odrůdy

943753_548830228489798_1656631060_n

vinice v regionu Alentejo

Původně na malých farmách působilo velké množství vinařů. Ti tak rozložili riziko pěstování vinné révy tím, že pěstovali různé odrůdy na jedné vinici. Dnes je v Portugalsku k vidění tento způsob pěstování přibližně na 20 % vinic. Čas ukazuje, že pěstování vinné révy na smíšené vinici přináší vyšší výnosy. Oproti tomu se však zvyšují náklady na obdělávání takových vinic.

3)      Výroba vín kupáží různých odrůd

Je pouze několik druhů hroznů vinné révy, které jsou schopny dávat jednoodrůdová vína v dostatečné kvalitě. I přesto je ve světě trendem jednoodrůdová vína stále vyrábět. V Portugalsku tomu tak není. Velké množství místních odrůd způsobuje, že málokteré hrozny jsou vhodné pro jednoodrůdová vína v požadované kvalitě. Velká rozmanitost odrůd dává možnost výroby krásných vín s velmi rozsáhlou paletou chutí. Takové rozmanitosti se dosáhne scelování vín neboli kupáží. Jednoodrůdová vína jsou v Portugalsku velmi ojedinělá.

4)      Lisování

7.13

šlapání hroznů v kamenných nádržích „lagares“

Kdo z vás ještě neslyšel o šlapání hroznů pomocí bosých nohou? Portugalsko je zemí, kde se tento způsob lisování stále ještě používá. To se následně projeví v kvalitě portugalských vín. Jedná se totiž o velmi šetrný způsob zpracování hroznů, kdy zrníčka nejsou rozdrcena do moštu. Šlapání hroznů je velmi fyzicky náročnou činností a nohy „šlapačů“ po ní zůstávají červené až tři týdny. Jedná se o dražší způsob zpracování révy, kdy je často problém najít potřebnou pracovní sílu.

5)      Klima

Spousta lidí vnímá Portugalsko jako typický středomořský stát. Portugalsko je ale z větší části ovlivňováno chladným Atlantským oceánem, který se projevuje výrazně na klimatu země. Teplota vody je na portugalském pobřeží mnohem chladnější než ve zbytku jižní Evropy. Atlantský oceán ovlivňuje také produkci vín. Na severu jsou jeho vlivem častější dešťové srážky a chladnější podnebí a časté srážky poskytují dobré podmínky pro výrobu svěžích vín s vyšší kyselinkou. Typickým příkladem jsou vína ze severu Portugalska tzv.Vinho Verde (zelená vína).

6)      Půda

P1060384

pohled do údolí Doura

Půda v Portugalsku má všeobecně nižší pH, což se projevuje ve větší svěžesti a vyšším obsahu kyselinek ve vínech. Vína jsou pak dobře pitelná a svěží. Velká půdní rozmanitost dává možnost vzniku velmi různorodých vín.

 

Rozvoj portugalského vinařství je více než patrný. Současným trendem je výroba svěžích vín s příjemnými kyselinkami ve stylu současných Vinho Verde. Portugalské víno bylo dlouho známé pouze díky portskému vínu. To už dávno neplatí. Kvalitní portugalská vína si jistě zaslouží Vaši pozornost.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.