Ruby

11180_513666135351800_1379227396_nNa rozdíl od Tawny zraje Ruby ve velkokapacitních
sudech (tancích) o objemu i několik tisíc litrů. Tím je zabráněno nežádoucí oxidaci a víno si tak zachovává sytě červenou (rubínovou) barvu, která je jedním z hlavních poznávacích znaků tohoto typu portského vína. Dalším znakem je ovocné aroma i chuť a charakteristická je i síla mladého vína. Zráním v lahvi Ruby nezískává na kvalitě, a proto se doporučuje pít ho jako mladé, když ještě může nabídnout šťavnatou a svěží chuť ovoce. Na trh se tento typ portského vína dostává jako směs vín různých ročníků v průměrném stáří tří let. Mezi nejběžněji používané odrůdy révy pro výrobu Ruby patří hrozny Touriga Nacional, Touriga Franca nebo Tinta Roriz. Víno lze doporučit jako aperitiv nebo jako dezertní víno. Ruby je navíc často používáno i při přípravě červených mas (hovězí, zvěřina).

infantado_ruby

portské víno ruby – Quinta do Infatado

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.