Portské víno VINTAGE

Odborné články popisující portské víno Ruby shodně uvádějí, že tento typ portského již v lahvi nezískává na kvalitě a víno se proto pije jako mladé. Portské typu Vintage je ale výjimkou. Opět hovoříme o typu Ruby, který ale zrání naopak vyžaduje. Vintage bývá často označované jako královna portských vín. Je tím nejlepším, co z portských vín lze ochutnat a tedy i chloubou jednotlivých vinařství. Výroba prvotřídního Vintage je ale obrovsky náročná, což se zákonitě projevuje i v ceně této speciality.

506_vintage1945

portské Vintage 1945

infantado_vintage2004

Vintage 2004 – Quinta do Infantado

Aby portské víno mohlo být deklarováno jako Vintage, musí splňovat několik základních požadavků.  V první řadě jde o exkluzivní kvalitu hroznů. Jedině víno z vynikajícího ročníku může na titul Vintage dosáhnout. Obecně jsou taková vína deklarována asi třikrát za desetiletí. Dále musí jít o tělnaté víno s předurčením pro zrání s velmi tmavou až neprůhlednou barvou, intenzivní až hrubou tříslovinou a plným aroma. V neposlední řadě musí takové víno být uznáno i komisí degustátorů IVDP. Zda přihlásit víno ke schválení či nikoliv je asi největší alchymií. Výrobce kontroluje neustále kvalitu vín a následně se rozhodne, zda víno přihlásí ke schválení či ho nechá zrát a později ho nalahvuje jako LBV. Rozhodnutí vinaře ovlivňuje částečně i rozhodnutí sousedních vinařství. Většinou výrobce nechce deklarovat vína sám v daném roce. Schvalovací proces je pro vinaře náročný i po finanční stránce. Další náklady vznikají dlouholetým skladováním těchto vín ve sklepeních firem. Proto je výhodné nakoupit vína Vintage jako mladá a uskladnit nejlépe v chladném sklepení.

Portské typu Vintage musí být ze zákona lahvováno mezi druhým a třetím rokem po výrobě. Lahve se k mnohaletému zrání ukládají do tmavých sklepů s optimálními vlastnostmi. Vintage s přibývajícími roky zjemňuje, stává se elegantním vínem s fenomenálním aroma čokolády, kakaa nebo kávy. V jeho podmanivě plném buketu lze dále nalézt stopy koření jako skořice nebo pepř a patrné je stále i ovocné aroma červených plodů.

Náš tip: Vintage je příležitost pro exkluzivní dárek, stejně jako pro investici do vína. Zrát může až desítky let, kdy stále získává na ceně. Podmínkou je ale zrání vleže a ve tmě. Jakýkoliv přístup kyslíku nebo světla je nežádoucí. Mohlo by dojít k znehodnocení tohoto skvostu mezi portskými víny. V některých zemích dávají portská vína typu Vintage se shodným rokem narození jako dárek při křtu dítěte. Víno pak dosáhne svého maxima v době jeho plnoletosti. 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.