Colheita a Garrafeira

Colheita

IMG_4084_CR2-300x200

Colheita ročník 1937

Zde hovoříme o druhém typu portského tedy o Tawny. Colheita zraje před nalahvováním ještě 7 let v dubových sudech. Procesem řízené oxidace přes póry dubového sudy víno získává aromatické tóny sušeného ovoce, dřeva a koření. Během zrání v dubových sudech se vínu postupně mění i barva. Z tmavších tónů přechází barva do hnědavých až zlatavých tónů. Toto víno se dá charakterem přirovnat například k 10-letému tawny. I tento typ vína se často používá jako narozeninový dárek. Víno stejného ročníku jako oslavenec je zajímavým a neotřelým dárkem.

Garrafeira

webs1

Garrafeira – Niepoort

Tento ty portského vína naleznete v sortimentu jediné firmy. Tou je portugalská proslulá firma Niepoort. Stejně jako u předchozího vína se jedná o typ tawny. Víno je lahvováno také po alespoň 7-letém zrání. Hlavní rozdíl mezi Colheitou a Garrafeirou je ve zrání těchto vín. Zatímco Colheita zraje v dubových sudech tak Garrafeira zraje ve skleněných demižonech o obsahu přibližně 10l. Tyto demižony vlastní pouze firma Niepoort. Jedná se o zcela unikátní způsob výroby portského vína, který nevyužívá žádná jiná firma v údolí Doura.Zráním v demižonech získává víno zcela jiný charakter. Barvou je tmavší než Colheita a v chuti bývá výrazné aroma zavařeniny a ovoce.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.