Bílé portské

Portská vína dělíme, stejně jako tichá, na bílá a červená. U červených portských infantado_whitedále rozlišujeme, zda se podle typu zrání, jedná o Ruby nebo Tawny. Bílé, v Česku méně známé portské víno, lze dále dělit pouze podle jeho stáří. Nejčastěji se vyrábí z bílých hroznů odrůd Malvasia Fina, Codega, Gouveio, Viosinho nebo Rabigato a stejně jako typ Tawny zraje v dřevěných sudech. Mladé bílé portské se pije především jako aperitiv a na rozdíl od červených portských se před podáváním chladí.

Barva bílých portských vín se s jejich stářím mění. Vzhledem k zrání v dřevěných sudech dochází k jejich řízené oxidaci a s ní souvisejícím tmavnutím vína. Může se tak stát, že i odborník nerozezná, zda mu bylo do skleničky nalito velmi staré bílé portské nebo staré Tawny. Starší bílé portské však nebývá běžně k dostání a je spíš raritou.

Zajímavostí je v Portugalsku velmi oblíbený míchaný nápoj zvaný Portonic, jehož základ tvoří bílé portské víno, tonik, led a plátek citronu.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.