Portské víno

P1180406

lodě Barcos Rabelos na břehu Porta

Portské víno, bezesporu nejznámější dolihované víno na světě, patří mezi klenoty portugalského vinařství. Stejně jako mnoho dalších vynálezů, vzniklo i toto fortifikované víno takřka náhodou. Podstatnou část obchodu mezi Portugalskem a Anglií tvořilo portugalské víno, které se ale během dlouhé lodní dopravy kazilo. Aby k degradaci vína nedocházelo, začala se do sudů s přepravovaným vínem přidávat pálenka.  Vínovice neboli brandy se časem začala přidávat již v průběhu fermentace, aby umrtvila kvasinky a víno tak obsahovalo vyšší množství cukru. Tak začala výroba portského vína, jak ho známe dnes.

Hrozny pro pravé portské víno je možné pěstovat pouze v přesně vymezené oblasti kolem řeky Douro. V minulosti musely být všechny sudy s portským vínem převezeny do města Vila Nova de Gaia, kde víno zrálo a odkud bylo následně exportováno do celého světa. V současnosti již portská vína zrají přímo ve vinařstvích a platná legislativa pouze vymezuje místo a odrůdy révy, z nichž lze portské vyrábět.

infantado_BASEPOROTO

portská vína z rodinné firmy Quinta do Infantado, tradice od roku 1816

Ruby a Tawny jsou dva základní druhy červených portských vín. Zatímco vína typu Ruby zrají v obrovských tancích, portská typu Tawny dozrávají v menších dřevěných sudech. Skrz póry těchto sudů dochází k řízené oxidaci, díky níž je pro Tawny charakteristická nahnědlá až žlutohnědá barva a aroma sušeného ovoce, koření nebo dřeva. Pro portské typu Ruby je naopak typická šťavnatost, ovocitost a tmavě rubínová barva. Bílé portské víno zraje stejně jako Tawny v dřevěných sudech a na trhu je nejběžněji k dostání jako mladé.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.