Druhy olivových olejů

Olivové oleje se dělí dle acidity na tři hlavní skupiny: panenský olivový olej, rafinovaný olivový olejolivový oleje z pokrutin. Acidita neboli kyselost je významným ukazatelem kvality. Platí, že čím je tato hodnota nižší, tím vyšší je kvalita oleje.

Panenský olivový olej

Při výrobě panenských olivových olejů není používána žádná chemie. Olivy nejprve projdou procesem praní a následně dojde k jejich lisování. Rozdrcené olivy se nechají odstát. Další procesy jsou závislé na zvoleném způsobu výroby.

Panenské olivové oleje se dělí na:olivove-oleje-sol-portugal1

Extra panenské olivové oleje (extra virgin) – čistá chemicky neupravovaná šťáva získaná prvním lisováním oliv za studena. Výraz lisovaný za studena znamená, že při lisování nesmí teplota přesáhnout 27 °C. Při vyšších teplotách dosáhne výrobce vyššího objemu oleje avšak na úkor jeho kvality. U extra panenských olivových olejů nesmí acidita přesáhnout hodnotu 0,8 stupňů. Extra panenské olivové oleje mají vynikající chuťové vlastnosti a aroma čerstvě vymačkaných oliv.
Využití: studená kuchyně, grilování, marinády, omáčky, saláty

Panenský olivový olej (virgin) – výroba je stejná jako u extra panenských olivových olejů. Acidita je u těchto olejů vyšší,
avšak její hodnota nepřesahuje 2 stupně. Díky vyšší aciditě se jedná o stupeň horší olivový olej.
Využití: i přes vyšší kyselost je stále vhodný pro studenou kuchyni, na grilování, do marinád, salátů či polévek

Lampantový olivový olej – s tímto druhem olivového oleje se v obchodech nesetkáte. Má vysoký obsah kyselin překračující
2 stupně. A jeho prodej je zakázaný. Může vzniknout vlivem špatných klimatických podmínek či chybami ve výrobním procesu. Olej nemá požadovanou vůni ani chuť.

Rafinovaný olivový olej

Pomocí procesu rafinace dojde ke snížení kyselosti lampantových olejů a k odstranění jakéhokoliv zápachu a vad barvy. Po chemické stránce je srovnatelný s panenským olejem avšak chybí mu vůně a chuť. Po rafinaci se do oleje přidá část extra panenského nebo panenského olivového oleje. Tak získá aroma a chuť. Ty však nejsou tak výrazné jako u panenských olejů.
Využití: na vaření a smažení

Olivový olej z pokrutin

Olej, který se získává zpracování pevného odpadu po lisování a odstředění olivového oleje. S tímto druhem se můžete setkat v hojné míře na pultech obchodů. Často se prodává pod italským názvem Sansa, u španělských olejů pak pod názvem Pomace.

Při výrobě oleje se pomocí rozpouštědel zpracuje tuhý odpad a vznikne surový olej z pokrutin, ten je ale neprodejný. Musí se proto rafinovat a po té se do něj přidá malé množství panenského oleje. Pokud acidita nepřesáhne 1 stupeň, je možné ho pod tímto názvem volně prodávat.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.