Moscatel de Setúbal – víno zastíněné slávou portských vín

Moscatel de Setúbal je symbolem vinařství na stejnojmenném poloostrově. Populární začalo být již ve 13. století. V roce 1381 se začalo ve větším množství vyvážet do Anglie. Oblibu si získalo hlavně na královském dvoře za vlády Richarda II.. V roce 1675 se ze Setúbalu vyexportovalo do světa rekordních 350 barelů tohoto dolihovaného vína.  Během vlády Ludvíka XIV. přezívaného „Král Slunce“ nesmělo toto víno chybět na žádné společenské akci ve Versailles. O 100 let později získal Moscatel de Setúbal z vinařství José Mária da Fonseca první zlatou medaili na Expu v Paříži v roce1855.250136_10150185856747455_3940894_n

Přestože má víno dlouhou historii, tak byl region regulován a deklarován až v roce 1908. Moscatel de Setúbal se řadí k dolihovaným portugalským vínům společně s portskými víny, Madeirou a vínem Carcavelos. Moscatel zraje minimálně 2 roky za přístupu kyslíku (oxidativní styl zrání) bez ohledu na to, zda je ročník na etiketě uveden nebo ne. Pro víno je charakteristická svěžest a elegance.

Mladé Moscately zrají právě 2 roky. Tento styl vína je ovocnější s výraznějším květinovým aroma. Ideální je v kombinaci se sušeným ovocem, pomerančovými, citronovými a čokoládovými dezerty.

Vyzrálý Moscatel (více než 5 let) zraje v dubových sudech a často se jedná o nefiltrované víno. S věkem přichází výraznější tóny sušeného ovoce a oříšků. Téměř každý v těchto vínech pozná aroma rozinek. Výrazné jsou i tóny lískových oříšků, fíků, koření a třešní. U starších vín můžete nalézt aroma kávy a čokolády. Stejně jako u portských vín i zde můžete zakoupit lahve 20,30 až 40 let starých vín. V sudech zrají i vína přes 100 let stará. Jedná se však o raritu a chloubu vinařů. Často tedy nejsou tato vína vůbec na prodej. Starší vína jsou v chuti mnohem intenzivnější. Ideální kombinace je s hořkou čokoládou a s dezerty z vajíček, čokolády, skořice a kávy.

Historie

Moscatel de Setúbal je nedílnou součástí portugalské historie. O rozvoj vinařství jako takového se na poloostrově Setúbal zasloužili Féničané a Řekové. Prestiž dolihového Moscatelu výrazně stoupala za vlády Ludvíka XIV. (Krále Slunce).

Moscatel se stal jedním ze symbolů portugalských dolihovaých vín. Kvalitu vína ovlivnily v 15. a 16.století zámořské plavby. V té době bylo Portugalsko na vrcholu své expanze. Portugalská vína se začala dovážet do Indie. V tomto zlatém věku portugalských zámořských objevů bylo víno piponaloženo na lodě jako zátěž při plavbě pro zboží do Brazílie a do Asie. Výsledkem této praktiky bylo víno nazývané Torna de Viagem (okružní cesta). Stalo se to, že víno určené pro Brazílii nebylo vyloženo a vrátilo se zpět do Portugalska. Díky tomu bylo nazýváno okružním vínem. Tyto plavby většinou trvaly 6 měsíců. Víno v sudech se díky vlnám stále promíchávalo a občas bylo vystaveno i přímému slunci. Všechny tyto vlivy stály za vysokou kvalitou vína Moscatel. Sudy na lodích dvakrát propluly rovníkovou oblastí, což mělo blahodárný vliv na chuť vína. Tyto praktiky víno časem zdražovaly. Například v roce 2012 se jedna taková lahev na aukci dražila za 2000 euro. Poslední taková okružní jízda s vínem se podnikla roku 1900. Tradici se pokusila vzkřísit firma José Mária da Fonseca, která naložila sudy s Moscatelem z roku 1984 na loď portugalské armády v roce 2000. Tato okružní plavba se podnikla při příležitosti 500-letého výročí od objevení Brazílie. I dnes výrobci Moscatelu skladují sudy s vínem ve stodolách, kde teplota během léta výrazně stoupá.

Mrknout můžete i na pěkně zpracované promo video o historii Moscatelu.

Výroba

Hrozny se sklízí ručně a hned se dopravují do vinařství, kde jsou odstopkovány a lisovány. Získaný mošt se nechává fermentovat společně se slupkami. Při kvašení se průběžně měří hladina alkoholu. Musí se stanovit ideální moment pro přidání vinného destilátu. Do kvasícího moštu se přidává vínovice neutrální chuti o obsahu alkoholu 56-86%. Díky tomu se zastaví proces fermentace. Víno nechávají vinaři zrát 6 a více měsíců v tancích v kontaktu se slupkami. Poté se víno filtruje, aby bylo zbaveno slupek. A následně se přemístí do dřevěných sudů, kde zraje minimálně další 2 roky.

Tip na Servírování

nahledy_blog

Označeno s:
Označeno v zajímavosti
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.