Mário Cardoso, Quinta da Sequeira

logotipo_sequeiraDnes jsme vyzpovídali majitele rodinného vinařství Quinta da Sequeira – Mária Cardosu. Vinařství leží v oblasti Douro Superior, poblíž města Vila Nova de Foz Côa.sequeira3 Podle odborníků se jedná o oblast s velkým potenciálem do budoucna. Vinařství bylo založeno v roce 1899. Jeho zakladatelem byl José Joaquim Costa s manželkou Marií José Sequeirou. V současnosti vlastní vinařství pra pra vnučka Josého Costy Maria da Graça se svým manželem Máriem Cardosou. Vinařství se rozprostírá na 15 hektarech půdy. Mário pěstuje převážně tradiční dourské odrůdy jako jsou Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz a další.  Chloubou vinařství je přes 100 let stará vinice nebo zajímavé víno Late Harvest.

Vaše vinařství má dlouholetou rodinnou tradici. Napomáhá tato dlouhá rodinná tradice prodejům vašich vín?

Rodinná tradice je pro naše prodeje extrémně důležitá. Ani ne tak z důvodu předávání know-how, jako z důvodu preferencí našich zákazníků. V současné době si zákazníci rádi kupují vína z rodinných vinařství, kde se klade větší důraz na kvalitu vín než na co největší zisk. 5.5

Vinařství Quinta da Sequeira se nachází v oblasti Douro Superior. Mnoho expertů zabývajících se vinařstvím si myslí, že se jedná o oblast s velkým potenciálem do budoucna. Co si o tomto názoru myslíte?

Břidlicovitá půda, malé množství srážek a velké rozpětí teplot. Všechny tyto faktory způsobují, že místní vinice mají mnohem nižší výnosy než ve zbývajících částech Doura. Sklizené hrozny jsou více koncentrované a mají výraznější kyselinky. P1060366

Douro je velmi unikátní vinařský region. V čem je podle vás jeho unikátnost?

Ano, Douro je opravdu velmi specifickou oblastí. Jeho unikátnost je v místní břidlicovité půdě a počasí. Výnosy z vinic jsou nízké, což umožňuje výrobu vysoce koncentrovaných vín. Při výrobě vína této výhody využíváme a vyrábíme vysoce kvalitní vína. P1060384

Pokud srovnám další portugalská vína, která do České republiky dovážíme, s vašimi víny, jsou vaše vína velmi speciální. Některá mají vyšší obsah cukru. Jsou to vlastně jediná polosuchá tichá vína v naší nabídce. Co činí vaše vína tak speciální?sequeira_BASE

Je to takový charakteristický znak našich vín. U červených vín upřednostňuji výrobu velmi koncentrovaných vín na úkor vyráběného množství. Doufám, že moje červená vína jsou pro zákazníky opravdovým gastronomickým zážitkem. U bílých vín se naopak snažíme vyrábět snadno pitelná a příjemná vína. Naše bílá vína mají o něco vyšší zbytkový cukr. Je to z důvodu, že sklizené hrozny mají vyšší přirozenou kyselinku, která vytváří soulad s vyšším zbytkovým cukrem. Musíme této výhody bílých hroznů využívat.

Vím, že jste velmi pyšný na produkci vína Late Harvest. Během naší návštěvy v Douru jste říkal, že je to velmi netradiční produkce pro zdejší oblast. Kdo se u vás ve firmě rozhodl pro produkci tohoto vína a proč?

Opravdu se vína tohoto typu v Douru téměř neobjevují. Za prvé není tradiční a za druhé není vůbec snadné ho vyrobit a za třetí máme pro výrobu tohoto vína velmi dobrý terroir, který se vyskytuje pouze na malé rozloze v našem vinařství.sequeira_lateharvest_set1 Zahájení výroby tohoto vína ovlivnilo mnoho faktorů. V regionu Douro Superior máme velmi suché podnebí, velmi kamenitou a suchou půdu a opravdu nízkou výnosnost vinné révy. Víno Late Harvest je jednoodrůdové víno z odrůdy Mavasia Fina. Hrozny pro výrobu tohoto vína sklízíme v několika fázích od září do listopadu. Poprvé jsem se rozhodl toto víno vyrobit v roce 2006. Víno vzniklo vlastně díky nenadálým událostem na vinici. Hrozny Malvasia Fina nám přezrály vlivem velmi horkého léta. Nebylo tak možné z nich vyrobit klasické tiché víno. Rozhodli jsme se, že o hrozny nechceme přijít. Neměli jsme ale potřebné zkušenosti s výrobou vín tohoto typu. Sehnal jsem si ale všechny možné materiály, které byly dostupné o výrobě těchto vín  a v závěru byl tento experiment velmi úspěšný. Od té doby vyrábíme víno Late Harvest stejnou technikou pouze s malými úpravami.

Které víno z vaší produkce máte nejraději a proč?

Je těžké říct, které moje víno je pro mě nejlepší. Mezi má nejoblíbenější vína patří červené víno Grande Reserva, bílé víno Grande Reserva a právě víno Late Harvest. Možná úplně nejraději ale mám červenou Grande Reservu.

Nyní máte v nabídce dvě nová vína. Bílé víno Rabigato a červené víno Ecos. Můžete mě prozradit, o jaká vína se jedná?

Bílé víno Rabigato je jednoodrůdové víno ze stejnojmenné odrůdy. Jedná se o nejtradičnější bílou odrůdu pěstovanou v Douru. Výroba je stejná jako u našeho tradičního bílého vína. Rabigato je však bílé víno s větším charakterem díky velmi charakteristické odrůdě. Název červeného vína Ecos znamená ozvěny. Toto víno jsme začali vyrábět z prodejních důvodů. Jedná se o levnější víno, ale stále velmi kvalitní. Pro výrobu tohoto vína část hroznů kupujeme od našich blízkých sousedů.

Vaše firma vlastní přes 100 let starou vinici. Je náročné pečovat o takto starou vinici? Jaké jsou výhody a nevýhody takovéto vinice?

Obhospodařování této vinice je velmi náročné z mnoha důvodů.P1060365 Za prvé prořezávání vyžaduje dlouholeté zkušenosti a je velmi náročné na rozhodování. Na takto staré vinici se pěstují různé odrůdy. Každá odrůda během roku vyžaduje jiné zacházení. Nevýhodou jsou vysoké náklady na obhospodařování a velmi nízká produkce. Ale na druhou stranu malé výnosy umožňují vyrábět vína více intenzivní a více koncentrovaná.

Během loňského roku jste se vrhli také na produkci extra panenského olivového oleje. Co je podle vás snadnější výroba vín nebo olivových olejů?

Jednoznačně výroba vín.

Označeno v Rozhovor s vinaři
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.