Speciality podle šéfkuchaře

Speciality místní kuchyně vám představí slavný portugalský šéfkuchař Luis Baen:

Lius Baien

Luis Baien

Tradičním pokrmem je v Portugalsku sušená treska (Bacalhau) dovážená ze severských zemí. V jídelníčku Portugalců se objevuje treska dvakrát až třikrát za týden v různých podobách. Mají totiž nespočetné množství receptů obsahující tresku. Narazit můžete například na pečenou tresku se smetanou a bramborami (bacalhau com natas) nebo na salát z tresky a cizrny (salada de bacalhau com grão-de-bico).

Sýr St. George (Queijo Saint George) – výrazný sýr z kravského mléka pocházející ze souostroví Azory, zraje nejméně po dobu sedmi měsíců. Místní krávy volně pobíhají po pastvinách a díky tomu je jejich mléko fantastické. Angličané o sýru St. George říkají, že je zcela unikátní.  Sýr se podává s čerstvými hruškami. Výborně se doplňuje také s plnými červenými víny, s portskými víny i Madeirou.

bacalhau (1)

sušená treska

Alentejano Pork (známé také jako iberská šunka) – se vyrábí z černých prasátek žijících v oblasti Alentejo, ve Španělsku známých pod názvem Pata Negra. Nejlepší šunka pochází z regionu Montado v Alenteju. Chovají se v dubových hájích a krmí se převážně kukuřicí. Díky volnému pohybu se rozvíjí vrstva intravaskulárního tuku a maso je tak mnohem šťavnatější. V Portugalsku se nejčastěji podává ve formě vepřového konfitu. Tradiční portugalský pokrm z tohoto masa je pak Rojões. Je to vepřové na kmíně s bílým vínem. Tento pokrm je tradiční hlavně na severu Portugalska.

 

mendes_murosantigoss2011

Vinho Verde – vinařství Anselmo Mendes

Salmonete – lisabonská červená parmice, je ryba, která se nejčastěji vyskytuje u města Sessimbra. Zde jsou tyto ryby vykrmovány speciálním druhem chaluh. Jedná se o největší portugalskou specialitu. Ryby jsou důležitou součástí portugalské kuchyně.

Vinho Verde (tzv. zelené víno) – celosvětově proslavilo portugalské vinařství převážně portské víno. Největším importérem portských vín je už 100 let Anglie. Portské víno, ale není jediné skvělé portugalské víno. Portugalsko vyrábí skvělou Madeiru, dolihované Moscately z poloostrova Setúbal, úžasná tichá vína z regionu Douro, silná vína z Alenteja. Speciálním vínem je i zmíněné Vinho Verde. Mladé svěží víno z regionu Minho.

Pastel de Nata – tradiční portugalský desert. Portugalci jsou národ milující hodně sladké dezerty. Pastel de nata je malý koláček z listového těsta plněným pudinkovou náplní. Nejlepší seženete v Lisabonu v části Belém. Místní cukrárna vyrábí koláčky Pasteis de Belém již od roku 1837.

Caldo verde

Caldo Verde

Caldo Verde – portugalské národní jídlo, je to krémová polévka, která má pouhých 5 ingrediencí. A těmi jsou brambory, cibule, zelí, kapusta a klobása. Je to zcela jednoduché a proto Portugalci tento pokrm milují. U některých z nich tato polévka evokuje vzpomínky na dětství. Polévka původně pochází ze severu z regionů Minho a Douro.

 

 

Farinheira a AlheiraFarinheira je portugalská uzená klobása, vyráběná z pšeničné mouky, vepřového sádla a koření (paprika, pepř, sůl a bílé víno). Servíruje se jako součást tradičních portugalských pokrmů jako jsou Feijoada (dušené fazole s kloubásou) nebo  cozido à portuguesa (směs dušeného masa a zeleniny s tradiční rýží a fazolemi). Alheira – uzená klobása tvořená z těchto ingrediencí: zvěřina, vepřové a drůbeží maso, pšeničný chléb a olivový olej, může se přidat i koření jako je paprika, pepř, česnek a sůl.

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.