pokrmy v regionu Alentejo

557890_550867604932632_528265033_n

Ribafreixo – Gáudio

Kuchyně Alenteja přidává špetku kreativity a nápaditosti do každého pokrmu. Region Alentejo byl v minulosti velmi chudý. Kuchyně je proto velmi jednoduchá, ale přesto chutná. Místní používají k výrobě jídel malé množství surovin, doplněné o koření a místní bylinky. V součanosti je Alentejo hlavním producentem obilí v Portugalsku. Tradičně je zde pěstovaný hispánský dub, typické jsou zde olivovníky a velká stáda černých prasat pobíhající po zdejších pláních.

Chléb, vepřové a olivový olej tvoří základ kuchyně Alenteja. Je to nejrozvinutější regionální kuchyně v Portugalsku. Hlavním pokrmem jsou polévky, často servírované studené. Tradiční je polévka gaspacho (zeleninová polévka servírovaná za studena). Teplé polévky se servírují s chlebem. Narazit můžete i na tzv. „migas“ – rozdrobený chléb s vepřovým masem nebo „ensopado de borrego“ – dušené jehněčí s chlebem či na „açorda Alentejana“- chléb nalámaný v polévce překrytý vajíčkem. Všechny tyto speciality naleznete v uznávaných restauracích ve městech Estremoz, Évora nebo Beja. V jiho-západní části Alenteja mají opět hlavní úlohu ryby.

Kuchyně Alenteja je často velmi nevzhledná, chuťově je však velmi zajímavá. Co dokáží místní kuchaři vykouzlit z malého množství surovin, vás jistě uchvátí. Nedílnou součástí místní kuchyně jsou i místní vynikající vína. Alentejo je totiž největším vinařským regionem v Portugalsku. Vyrábí se zde převážně mohutná, dobře strukturovaná červená vína. V Alenteju naleznete i vinařství specializující se především na produkci bílých vína, jako je například firma Ribafreixo.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.