pokrmy v Lisabonu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pastéis de Belém

Od grilovaných sardinek postupně přejdete do výrobny lahodných Pastéis de Belém. Lisabonské pokrmy vás přivítají stejně vstřícně, jako místní obyvatelé. Grilované sardinky jsou rozšířeny po celém Portugalsku. Opravdovou specialitou jsou právě v Lisabonu. Během červnových festivalů i v průběhu celého léta jsou sardinky nejžádanější lisabonskou specialitou. Sardinky najdete v menu každé tradiční lisabonské restaurace, nejčastěji  kořeněné pepřem a přelité olivovým olejem. Rybářské lodě vyplouvají denně z přilehlých přístavů v Nazaré, Sessimbře, Setúbalu, Ericeiře, Peniche a Cascais. Přiváží různé druhy ryb pro výrobu tradičního pokrmu, který se nazývá „caldeirada“. Je to směs různých dušených ryb s bramborami, která může být podávaná grilovaná nebo ve formě polévky.

Lisabon je proslulý také svými dezerty. Najdete tu velké množství tzv. Pastelárií  (cukráren). Ty nabízí velmi rozmanitou škálu dezertů a každá pastelárie nabízí nějakou svojí specialitu.

trouxas de ovo

Trouxas de Ovo

Ve městě Sintra, poblíž Lisabonu, můžete ochutnat místní sladké sýrové koláčky „queijada“, nebo „travesseiro“ – tento dezert dostal název „polštář„  podle svého tvaru. Jde o lehké pečivo plněné mandlovo-vaječným krémem, posypané moučkovým cukrem. V nedalekém Torres Vedras můžete vyzkoušet „pastéis de feijão“ – sladký fazolový dezert. Pro městečko Caldas da Rainha jsou typické sušenky „cavaca“ a „trouxas de ovo“- dezert, který vypadá mnohem sladší než ve skutečnosti je. Ve městě Tomar je tradiční vaječný dezert se spoustou cukru „fatias da China“. Pokud navštívíte Lisabon, určitě byste neměli vynechat kulturní čtvrť Belém. Při této návštěvě rozhodně ochutnejte „Pastéis de Belém“. Malé koláčky z listového těsta plněné pudinkovou náplní, vytažené přímo z pece místní Pastelárie, která vyrábí tyto koláčky již od roku 1837.

Každé portugalské jídlo se skvěle doplňuje s vynikajícími portugalskými sýry a víny. Poblíž Lisabonu, na poloostrově Setúbal, se vyrábí speciální dolihované víno „Moscatel de Setúbal“. Hodí se jako aperitiv nebo jako digestiv. Během návštěvy Lisabonu nezapomeňte vyzkoušet zdejší skvělý sýr „Azeitão cheese“.

58332_421940172454_4784204_n

Moscatel de Setúbal

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.