pokrmy v centrálním Portugalsku

03-07-2009_cabrito-assado-ao-vinho

cabrito assado

Centrální Portugalsko je domovem největších portugalských specialit. Hlavním gastronomickým lákadlem této oblasti je „Bairrada suckling pig“ – mladé grilované selátko, ke kterému se popíjí místní šumivé víno. Oblast Bairrada je proslulá výrobou vynikajících šumivých vín. Čím blíže k pobřeží Atlantského oceánu, tím více se dostávají do kurzu opět ryby. I zde narazíte na vynikající „Caldeiradu“ – směs různých druhů ryb a mořských plodů. Pokrmy se tu také často připravují ze sladkovodních ryb, protože v oblasti spousta řek a jezer. K rybám se popíjí místní bílé víno. Pokud se vydáte více do hor, narazíte na oblast  Dão, zde jsou naopak tradiční vína červená. Tradiční jsou tu pokrmy z kozího masa. Mezi takové patří tradiční pokrm „chanfana“ – kozí maso vařené v červeném víně. Podává se i grilované – „cabrito assado“ – to je spolu s grilovaným telecím masem specialitou ve městečku  Lafões.

img-162365

Queijo da Serra

Jako dezert se ve vnitrozemí Portugalska servíruje „morcelas de arroz“ – černý pudink s rýží. Z dalších sladkostí lze doporučit dezerty postavené na vaječném základě „ovos moles de Aveiro“ and „pão-de-ló de Ova“. Centrální Portugalsko je domovem těch nejproslulejších sýrů, mezi které bezesporu patří „Queijo da Serra“ – vyráběný v pohoří Serra da Estrela. Sýr se prodává buď jako měkký (čerstvý) nebo jako vyzrálý.  Mezi další proslulé sýry patří Castelo Branco, AlcainsRabaçal.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.