pokrmy na Azorech

Azory Rafal1

Azorské ostrovy

Azorské ostrovy nabízí spoustu místních specialit, od mořských plodů po vynikající sýry. Zdejší korýši mají velmi intenzivní, výraznou chuť. Ryby se tu servírují jak čerstvé tak grilované a jsou i součástí pokrmu „Caldeirada“, nebo součástí polévek. Místní specialitou je grilovaná chobotnice. Typické pro Azory je i hovězí maso z města Terceira a směs různých druhů masa zvaná „Cozido das Furnas“. Specialitou na ostrově St. Miguel jsou jídla připravovaná ve vzduchotěsně uzavřené pánvi, která se vloží do vulkanického průduchu a zde se pozvolně připravují. Tradiční recepty často zahrnují sladké brambory a klobásky. Azory se mohou pyšnit velkým množstvím excelentních sýrů. Mezi nejznámější patří sýr „São Jorge“, v kontinentálním Portugalsku známý pod názvem „queijo da ilha“ (ostrovní sýr). Z místních vín stojí za vyzkoušení víno z tradiční odrůdy Verdelho. Nejlepší se vyrábí poblíž města Pico. Tuto odrůdu můžeme nově vidět i na vinicích v kontinentálním Portugalsku. V oblasti Alentejo se na tuto odrůdu zaměřilo například vinařství Ribafreixo. Za zmínku stojí i víno „Biscoitos“ pocházející  z Terceiry. Ze sladkostí je pro Azorské ostrovy nejtradičnější tzv. „massa sovada“ – sladký chléb. Oblíbené jsou i sladké sýrové koláčky „queijada“. Mimo jiné by každý návštěvník Azorů měl vyzkoušet pár koleček místního sladkého ananasu. Je to opravdu gastronomický zážitek. 

sao-jorge

Quejo Sao Jorge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.