pokrmy na Algarve

sf_bngoop01g

goose barnacles

Pro tento prosluněný region na jihu Portugalska jsou typické hlavně mořské plody. Nejčastěji jde o různé druhy čerstvě grilovaných ryb nebo o tradiční místní pokrm „goose barnacles“ – speciální korýši žijící na skalách, servírovaní na pláži Vicentina. Za ochutnání rozhodně stojí i zdejší makrela ( carapau). Ve městě Portimão pak vyzkoušejte grilované sardinky a ve městě Cacela tzv. horský salát. Tavira je proslulá svými tuňákovými steaky. Ústřice jsou nejlepší ve městě Baleeira. Místní pokrmy často obsahují i olihně a sépie. Z výčtu místních pokrmů je zřejmé, že Algarve je především region rybářů. Není to však podmínkou, a proto se na Algarve dobře najedí i ti, kteří ryby a mořské plody nemají v oblibě. Doporučujeme  například pokrm zvaný  cozido de grão – fazole s jehněčím masem a bramborami. Na severu Algarve se pěstují různé druhy ovoce, a proto jsou zde typické ovocné dezerty. Nejčastějšími ingrediencemi jsou pomeranče, fíky a mandle. Ovoce, které se nevyužije na výrobu dezertů, se zpracovává do místních ovocných pálenek a likérů. Vyzkoušet můžete tradiční pálenku z hroznů medronho da serra nebo mandlový likér amêndoa amarga, ideálně servírovaný vychlazený.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.