Korkové duby a výroba korkových špuntů v Portugalsku

Korkové duby jsou stále zelené stromy rostoucí na Africkém kontinentu a v západní Evropě. Zemí korku zaslíbenou je Portugalsko, které zajišťuje 50 % světové produkce. Portugalci tak získali celosvětové prvenství v produkci korku, kdy korkovými duby je v zemi osázeno 720 000 hektarů půdy. Nejkvalitnější korková kůra se sklízí na jihu v oblasti Algarve a v centrálním Portugalsku v oblasti Alentejo.

Korkové duby dorůstají do výšky přibližně 20 metrů. Ve výborných podmínkách to může být ještě o něco víc. Listy tohoto stromu jsou tmavě zelené, 5 – 7 cm dlouhé se zubatými okraji. Kůra korkového dubu je velmi robustní a silná, a proto se skvěle hodí ke zpracovávána na výrobu korkových produktů. Kůra se ze stromů sklízí jednou za 9 let. Výhodou produkce korku je, že když se kůra ze stromu sundá, začne okamžitě narůstat nová vrstva, která se sklidí opět za dalších 9 let. První kůra se z korkových dubů získává až v 25. roce po vysazení a životnost korkovníku se pohybuje kolem 150 let. Mezi velké výhody korku patří nízká hmotnost, stlačitelnost a odolnost vůči plynům a kyselinám. Korek je navíc výborný tepelný izolant a má i skvělé akustické vlastnosti.

Výroba korkového špuntu

Vše začíná v korkových lesích, kde se po 9 letech sundá kůra z korkových dubů. Strom se tím nijak nepoškodí a kůra opět doroste. Rok sklizně se vyznačí na kůře stromu, aby nedocházelo k předčasné sklizni.

Cork_112h

 

Dobré korkové firmy skladují sklizenou kůru na betonových podlážkách místo na zemi, kde se může snadno kontaminovat. Před zahájením výroby korkové zátky se přemístí kůra na palety a omývá se v horké vodě. Dříve se kůra namáčela do nádrží s jakoukoliv vodou. Dnes se sklizená kůra omývá ve vodě čisté a filtrované. Po umytí v horké vodě je kůra narovnaná a lépe se s ní pracuje. Dále se kůra třídí a nařezává na menší lépe opracovatelné kusy. Některé kusy se použijí na výrobu přírodních korků a ostatní na výrobu technického korku.

Cork_061

Vysoce kvalitní korkové zátky se vyráží z kůry ručně. Zbytek korkové kůry se rozdrtí na granule, které se použijí na výrobu dalších produktů.

Cork_129

how-corks-are-made

Vyražené korky projdou optickým tříděním a následně pak ručním tříděním. Důsledná péče a kontrola vede k produkci vysoce kvalitních korků. Cena korkového špuntu v této kvalitě vychází přibližně na něco málo přes jedno euro.

Cork-Premium-Stoppers

 

 

Označeno s:
Označeno v zajímavosti
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.